Kajgana bez jaja? Može, a i prepuna je proteina

Kajgana bez jaja? Može, a i prepuna je proteina

U veganskoj i plant-based prehrani ne koriste se jaja. No to ne znači da se nikako ne pripremaju razna druga jela koja sadrže jaja – jedu se, ali se jaje zamijeni nekom drugom namirnicom biljnog porijekla. Primjerice, zamjena za jaja u kolačima je zgnječena banana ili kašica od jabuke. U dizanim tijestima poput peciva koriste se usitnjene lanene ili chia sjemenke natopljene u vodi koje puste sluz nalik na bjelanjak.

Za miris jaja neki ljudi koriste crnu sol, kala namak. Ona zbog sumpora ima miris po jajima, pa jela začinjena njome imaju takvu aromu. U receptu koji slijedi ne koristimo crnu sol, već okus jaja imitiramo koristeći brašno od slanutka koje je bogato proteinima, uz razne začine. Ova je kajgana jako ukusna, zdrava i jednostavna za pripremiti. Idealan recept za isprobati nešto novo!

KAJGANA BEZ JAJA 

Sastojci:

🔸7 žlica brašna od slanutka

🔸200 ml vode

🔸2 žlice nutritivnog kvasca (nije obavezno)

🔸pola žličice soli

🔸po 1/4 žličice praška za pecivo, češnjaka u prahu i crvene paprike u prahu

🔸malo papra

🔸maslinovo ulje

 

Postupak:

Na tavici ugrijati malo maslinovog ulja. U većoj zdjeli pjenjačom s vodom zamutiti brašno od slanutka, nutritivni kvasac, prašak za pecivo, češnjak i papriku u prahu te sol i malo papra. Ne smije biti grudica.

U tavu izliti smjesu za kajganu. Prvo pustiti minutu bez miješanja, a zatim špatulom ili kuhačom miješati dok se formiraju oblici nalik na kajganu. Ugasiti kad ne bude više tekućine. 

Podijelite ovu objavu