Glavna zvijezda jeseni je nutritivno bogata tikva. Znate li čime obiluje i kako je pripremiti?

Glavna zvijezda jeseni je nutritivno bogata tikva. Znate li čime obiluje i kako je pripremiti?

Tikve, buče, bundeve – te narančaste kraljice jeseni pune su okusa i mirisa, a u vašoj kuhinji mogu poprimiti razne oblike. Juhe, savijače, pite, složenci, popečci, umaci, salate, pa čak i peciva.

Kao i sve sezonske jesenske namirnice, svakako tikvu sada treba uključiti u svoje jelovnike jer je ima puno, cjenovno je vrlo prihvatljiva, a na 100 grama ima samo 40-ak kalorija, preko 100 % dnevne potrebe za vitaminom A, oko 50 % dnevne potrebe za vitaminom C te mnogo drugih korisnih mikronutrijenata (magnezij, mangan, kalij, vitamin B3…).

Butternut ili puter tikva je vrsta tikve koja ima svijetlo narančastu koru i žarko narančasto meso. Duguljastog je oblika, nalik na veliku krušku, te ne sadrži puno koštica. U nastavku donosimo jednostavan recept koji ističe prirodnu slatkoću tikve i to kombinira s mirisnim začinima – svakako probajte i javite nam dojmove!

AROMATIČNA BUTTERNUT TIKVA
Sastojci za 2-3 porcije:
🔸1 butternut tikva (cca 500-600 g)
🔸2 žlice maslinovog ulja
🔸1 žlica javorovog sirupa
🔸1 žličica soli
🔸pola žličice cimeta
🔸pola žličice češnjaka u prahu
🔸pola žličice origana
🔸četvrtina žličice papra

Postupak:
Tikvu oguliti, prepoloviti, iz sredine maknuti koštice pa narezati na komadiće veličine zalogaja. Staviti u zdjelu, dodati ulje, javorov sirup i sve začine pa dobro pomiješati. Rasporediti na veći pleh obložen papirom za pečenje pa staviti peći 20-25 minuta u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva.

Glavna zvijezda jeseni je nutritivno bogata tikva. Znate li čime obiluje i kako je pripremiti? - Tikve, buče, bundeve - te narančaste kraljice jeseni pune su okusa i mirisa, a u vašoj kuhinji mogu poprimiti razne oblike. Juhe, savijače, pite, složenci, popečci, umaci, salate, pa čak i peciva.

Podijelite ovu objavu